Wat is een EAN code? Dat staat voor Europees Artikel Nummer, of in het Engels European Article Numbering . De cijferreeks staat onder de streepjescode en geeft het product een uniek nummer, het zogenoemde identificatienummer.
Met het Europees Artikel Nummer onderscheid je jouw producten van alle andere producten.
Voor ieder product vraag je een afzonderlijke code aan. Tenminste als het product afwijkt ten opzichte van je andere producten, bijvoorbeeld in maat of kleur.
Voorbeeld
Stel, je verkoopt sokken. Deze sokken verkoop je in een set van 3. Alle setjes sokken met dezelfde maat en dezelfde kleur krijgen dezelfde code.
Een set van 3 zwarte sokken in maat 39-42 krijgen allemaal dezelfde code.
Verkoop je de set zwarte sokken ook in de maat 43-46, dan krijgt deze zwarte set ook een eigen, unieke code. Verkoop je ook setjes witte of grijze sokken? Dan krijgen beiden setjes ook een eigen unieke code. Maar ook als deze setjes in de maten 39-42 worden verkocht.
Dat klinkt omslachtig, maar dat is het niet. Wat de voordelen zijn van deze manier van registreren, leggen wij je later uit.
De betekenis van een EAN code
Het Europees artikel nummer bestaat uit een reeks van 13 cijfers. Voor kleinere producten waar deze code niet op past, zoals bijvoorbeeld lippenstift, nagellak of een pakje kauwgum, wordt een 8-cijferige code toegepast.
In Nederland begint deze code altijd met 87. GS1 geeft deze codes in ons land uit. Wij kopen deze unieke codes bij dit uitgiftepunt in. Daarmee garanderen wij je altijd unieke en werkbare codes. En omdat wij meer codes inkopen, kunnen wij je ze voordelig aanbieden.
Het gaat er niet om of jouw product ook in Nederland gemaakt is. De volgende 5 cijfers vormen het nummer dat jij als ondernemer toegewezen krijgt, het bedrijfsnummer. De laatste 5 cijfers duiden jouw unieke product aan. Het laatste cijfer is een controlegetal.
Barcode
Boven de code staan allemaal streepjes. Dit is de barcode. De barcode wordt vaak ook streepjescode genoemd.
EAN, GTIN, wat is het verschil?
De EAN codes vallen onder Global Trade Indentification Number (GTIN) . GTIN kun je zien als een wereldwijde standaard voor productnummeringen
Is EAN hetzelfde als GTIN?
De GS1 artikelcode code wordt ook EAN-13 of GTIN-13 genoemd: allemaal verschillende namen voor de enige echte code voor je product. Met de GS1 code kun je je producten overal ter wereld – online of fysiek – identificeren en verkopen.
In 2005 ging EAN op in het wereldwijde GS1. Daarom heet het oude European Article Number (EAN) nu GTIN (Global Trade Item Number).
Hoe werkt een EAN code?
Je hebt een EAN code nodig als je je producten wilt verkopen. Altijd dus. Zowel bij online als offline (in je fysieke winkel) verkoop. Deze codes worden bijgehouden in een register en zijn altijd gekoppeld aan dat ene product.
Voor nieuwe producten vraag je een EAN code aan. Deze codes zijn wereldwijd gestandaardiseerd. Nadat je een aanvraag hebt gedaan koppel je de ontvangen codes aan jouw producten.
Het kan zijn dat er al een EAN code is aangevraagd door een collega ondernemer of concurrent. En deze code ook geregistreerd is. Dan mag jij deze code ook gebruiken. Let er wel op dat je dan exact hetzelfde product in dezelfde maat, kleur etc. verkoopt.
Wanneer moet je je EAN code wijzigen?
Als je je product aan wilt passen, dan is het goed om te controleren of je de EAN code die gekoppeld is aan het product, gewijzigd moet worden.
Het antwoord daarop is niet zo snel gegeven. Hieronder staan een aantal wijzigingen benoemd waarbij je de EAN code zeker moet aanpassen:
- De inhoud van je verpakking wijzigt met meer dan 20%
- Het aantal wijzigt: bijvoorbeeld 6 blikjes cola in plaats van 4 blikjes
- Je levert normaal 3 witte t-shirts in één verpakking. Dat worden nu 2 witte shirts en 1 grijs shirt.
- Je hebt de prijs van je product afgedrukt op je verpakkingsmateriaal maar deze prijs is niet meer juist. Een verhoging of verlaging van de prijs van het product.
- Dusdanige wijziging in je merknaam waardoor de klant je merk niet meer goed herkent.
Niet voor alle producten
De EAN code wordt niet voor alle producten gebruikt. Zo wordt voor boeken het ISBN nummer gebruikt en voor farmaceutische producten is dit de code CNK.
De werking van EAN codes
In het voorbeeld onder het kopje ‘wat is een EAN code’ legden wij je uit dat je voor ieder product een eigen code moet aanvragen. Eén set van 3 paar zwarte sokken in maat 39-42 krijgt een unieke code. Al deze setjes krijgen dezelfde code. Verkoop je ook een set met 1 zwarte, 1 grijze en 1 witte paar sokken? Dan vraag je voor deze set ook een unieke code bij ons aan. Wat een onzin zul je misschien denken. Maar je kunt er zeker je voordeel mee halen.
Verkopen van je producten
De EAN code is om twee redenen interessant voor jou als ondernemer.
- Verkopen op online platformen
- Voorraadadministratie
Verkopen op online platformen
Wij legden je uit dat je met de EAN code jouw producten een uniek nummer geeft. Met dit nummer heb je toegang tot de grote verkoopplatformen als Ebay, Bol.com, Amazon en Google Shopping. De code heb je nodig als jij je producten wilt aanbieden op deze platformen.
Verplichte EAN code bij webshops
Je wordt dus verplicht om je producten met een EAN code te registreren in de catalogus van de webshop. Daarbij stellen deze winkels ook eisen aan de aankoop van deze codes. De meeste webshop accepteren alleen codes van GS1. GS1 geeft unieke barcodes uit. Wij kopen deze codes bij GS1 in. Je kunt ervan uit gaan dat de codes die je bij ons koopt, gegarandeerd uniek zijn. Een hele geruststelling!
Daarnaast profiteer je ook nog eens van een voordeel. Doordat wij meer EAN codes ineens inkopen, kunnen wij deze codes tegen een gunstiger tarief aan jou verkopen.
Groter bereik
Samenwerken met grote online platformen bied je meer bereik, ook buiten Nederland. En omdat de codes wereldwijd gestandaardiseerd zijn, ziet jouw klant in Duitsland exact dezelfde informatie over jouw product als de klant in Nederland. En krijgt je klant het product geleverd dat hij of zij ook wilde hebben.
Voorraadadministratie
Groot voordeel is dat je de barcodes ook direct kan koppelen aan je kassasysteem en daarmee je voorraadadministratie.
De codes kan je kwijt in hetzelfde scherm en plek als waar je je productinformatie kwijt kunt.
Er is nog een voordeel voor je eigen bedrijf
Als je producten verkoopt in je fysieke winkel, dan hebben de producten streepjescodes nodig. Je kunt deze streepjescodes laten printen of je neemt de streepjescode op in het verpakkingsmateriaal waarin je product zit. Verkoop je een product dan wordt het gescande product direct uit je voorraad gehaald. Daarmee heb je altijd een actueel overzicht van je voorraad.