Vertelt een barcodenummer u waar een product is gemaakt? - GS1 Nederland (2024)

‘Pak een product op. Kijk naar de barcode. Als de eerste 3 nummers 690 of 691 of 692 zijn, is het product in China gemaakt.’ Dat lijkt een heel praktische en simpele oplossing maar is helaas onjuist! Die barcode zegt niet dat het product in China is gemaakt. Barcodes onthullen niet waar producten zijn geproduceerd.

Nu bedrijven in de verschillende landen moeite hebben om overeind te blijven door het nagenoeg stilvallen van hun business als gevolg van de COVID-19 pandemie, zijn er steeds meer oproepen om producten van binnenlandse makelij te kopen op social media. Tegelijkertijd zijn er geluiden die juist producten uit een land willen weren, als in deze corona-crisis anti-Aziatische en anti-Chinese sentimenten de kop op steken.

Snelle factcheck:

  • De barcodenummers van een product geven het land van productie niet aan.
  • EAN-nummers worden toegewezen aan individuele fabrikanten door nationale GS1-organisaties en beginnen met een landencode, maar de producten kunnen overal worden gemaakt.
  • Bedrijven kunnen wel extra productinformatie aan de consument verstrekken, zoals foto’s, allergenen- en ingrediënteninformatie óf het land van herkomst. Ze voegen die data dan toe aan de barcode via een database of op een website.

Vaak onjuiste informatie over barcodes en herkomst producten

Eerst wat klopt er wel aan de bewering? Wat wél waar is, is dat bijvoorbeeld 690 tot 699 de landencodes zijn die zijn toegekend aan GS1 China. Wat onjuist is dat die producten er ook daadwerkelijk worden gemaakt. Bedrijven kunnen hun producten overal ter wereld produceren en zullen dan een EAN-nummer toekennen uit de nummerreeks die ze gekregen hebben van de GS1 organisatie waar ze lid zijn geworden. Die nummerreeks begint altijd met de landencode van de nationale GS1 organisatie waar de fabrikant lid is geworden. Kortom, barcodes vertellen de consument niet waar een product is gemaakt.

Barcodes vertellen de consument niet waar een product is gemaakt

Loek Boortman, CTO GS1 Nederland: “Je kunt niet aan de hand van een landencode de oorsprong identificeren van waar een bepaald product is geproduceerd. Natuurlijk willen we steeds meer weten over de producten die we kopen. Maar wat betekent dat? Kijk naar onze trots, die echte Hollandse fiets: een omafiets. Die fiets wordt gemaakt met Turks staal dat in Turkije gelast en geverfd wordt tot een frame. Het frame krijgt in Nederland wielen uit Duitsland, spaken uit Zwitserland, banden uit Indonesië, een zadel uit Italië, verlichting uit Taiwan en een bel uit Bulgarije. 75% van deze oer-Hollandse omafiets komt uit het buitenland. ”

Wat vertelt de barcode je wel?

Barcodes zijn te vinden op bijna alle consumentenproducten wereldwijd. We zien die zwart-witte barcode dan ook op bijna iedere productverpakking. Het is een scanbare streepjespatroon die vergezeld gaat met het productnummer dat onder de streepjes wordt afgedrukt. Het EAN-nummer identificeert een product in de toeleveringsketen, als ook op het (online) verkooppunt, op unieke wijze.

Het EAN-nummer, dat een Global Trade Item Number wordt genoemd, geeft aan wat het product is en wie de eigenaar is van het merk en welk nationale GS1-organisatie het nummer in licentie heeft. De meest gebruikte barcode bestaat uit 13 cijfers. Van deze dertien cijfers zijn de eerste drie cijfers de landcode van de uitgevende GS1 organisatie. Het laatste getal is altijd een controlecijfer. Dan blijven er 9 cijfers over. Deze 9 cijfers vormen het bedrijfsnummer en het artikelnummer. Hoe meer productcodes een bedrijf afneemt hoe minder cijfers het bedrijfsnummer bevat.

Betrouwbare productinformatie: weten wat je koopt

De interesse bij de consument om meer, gedetailleerde en betrouwbare productinformatie te krijgen groeit. Loek Boortman: “Leveranciers en retailers hebben in de afgelopen vijf jaar al heel veel productinformatie beschikbaar gemaakt, zoals etiketinformatie of e-commerce data. Ook nu zijn vele bedrijven bezig hun productinformatie te verrijken. We verwachten ook voor de komende vijf jaar dat fabrikanten steeds meer gedetailleerde productinformatie beschikbaar zullen stellen. Met een eenvoudige smartphone-scan van een EAN-nummer zal de consument toegang krijgen tot een heleboel informatie over het product, inclusief het land van herkomst.”

Het nieuwe leven van de barcode is 2D

Een technologische ontwikkeling hoeft niet altijd te bestaan uit het maken van nieuwe dingen, zoals de nieuwe barcode laat zien. Het is de GS1 Digital Link, die via een 2D-code (bijvoorbeeld een QR) de toegang vergemakkelijkt tot aanvullende productgegevens zoals ingrediënten, gebruiksaanwijzingen of de herkomst van het product.

De gewone QR code of dé QR-code?

Het probleem nu nog is dat informatie versnipperd is en op verschillende plaatsen online staat. Je scant een product en komt op een Facebook-pagina, een gebroken website-link of op een webpagina met onvolledige of verouderde informatie. In de QR codes, zoals we die nu kennen, zit wél een uniek webadres en hiermee komt u op een webpagina met bijvoorbeeld een promotieactie. Maar andere informatie over dat ene product kunt u daar niet vinden.

Daar komt het nieuwe leven van de barcode in beeld. Want bij GS1 Digital Link krijgt een product ook online een geauthentiseerde identiteit. Alles begint met dat unieke nummertje op dat ene specifieke product. Alle productinformatie die met één scan beschikbaar komt. De consument scant de QR-code met een GS1 Digital Link en hij komt op een webpagina van de fabrikant en ziet recepten, voedingsinformatie en meer. Voor de retailer-app gebruikt hij dezelfde barcode en hij krijgt specifieke retail-informatie te zien.

Vertelt een barcodenummer u waar een product is gemaakt? - GS1 Nederland (2024)

FAQs

What is the difference between GS1 and GTIN barcodes? ›

In fact, a GS1 Company Prefix is the first part of a barcode. Let's break it down: The Prefix is what identifies your company. The GTIN (partially made up of the Prefix) is what identifies your product online.

How do I get a GTIN number for my product? ›

First, go to the GS1 US website.
  1. On that page, you can choose between two options to get GTINs. The single GTIN option allows you to get just a few barcodes for $30 each with no renewal fee. ...
  2. Both options lead you through a process similar to that of an e-commerce transaction.

What is the difference between GS1 barcode and normal barcode? ›

GS1 barcodes use a 13-digit number to uniquely identify each product, while non-GS1 barcodes can vary in length and can be alphanumeric or numeric. GS1 barcodes also provide more detailed information about the product than non-GS1 barcodes.

How to identify GS1 barcode? ›

Verified by GS1
  1. Verify Product. Search by Global Trade Item Number (GTIN)
  2. Verify Location/party. Search by Global Location Number (GLN)
  3. Verify other keys. Search by other keys.
  4. Find company. Search by company name and country.

Is GS1 barcode mandatory? ›

Even though GS1 US is technically a monopoly, the GS1 system does provide trading partners the assurance of globally unique item identifiers. It is for this reason that retailers and marketplaces, such as Amazon, require suppliers to obtain GS1 UPC barcodes.

Do I need GS1 barcodes for Amazon? ›

Amazon Recommends GS1

“We verify the authenticity of product UPCs by checking the GS1 database. UPCs that do not match the information provided by GS1 will be considered invalid.

What happens if a product doesn't have GTIN? ›

To help identify your products without a GTIN, you can use the MPN [mpn] and brand [brand] attributes. An MPN, or Manufacturer Part Number, is a UPI for specific parts assigned by the manufacturer. The brand [brand] attribute allows you to use the brand of your product as a UPI.

Do all products need a GTIN? ›

If you're the only seller of a product or if your product is a store brand, it generally won't have a GTIN, so you don't need to submit one.

Can you create your own GTIN? ›

You are also correct you can not legally just make up a GTIN because of accidentially using another companies GTIN. This is why Square lets you make up your own SKU or Stock Keeping Unit, which has fewer restrictions of a GTIN.

Which barcode is used in the USA? ›

UPC A Barcode

This type of barcode is used globally and is one of the many widely used barcodes in North America. The UPC-A is used for retail products like groceries, electronics, clothes, toys, cosmetics, DIY materials, and just about everything else you may buy or sell in a retail environment.

How much does a GTIN cost? ›

GS1 Company Prefix Pricing
Number of items needing a barcode/GTIN**Initial feeAnnual renewal fee
1 GS1 US GTIN$30None
10$250$50
100$750$150
1,000$2,500$500
3 more rows

What type of barcode is used on products? ›

Universal Product Codes (UPC)

Found on nearly every retail product, these barcodes were originally created for grocery stores to provide quick receipt printing and inventory tracking. After securing a UPC number, a manufacturer will receive a unique company number to combine with their individual product numbers.

How do I get my GS1 barcode? ›

Visit GS1 US Data Hub® at dh.gs1us.org, then click “Product,” then “Add New Product”:
  1. Enter Product Data: Follow the steps on the screen. ...
  2. Assign a GTIN: After you click Save and Continue, you can click Let Us Assign Your GTIN. ...
  3. Download the Barcode: Click View Barcode to generate the UPC-A barcode image.

Does Walmart require GS1 barcode? ›

GTIN/UPC (GS1 Company Prefix) Membership Number

Walmart requires a GS1 Company Prefix number on your application documents.

Who uses GS1 barcodes? ›

Major e-commerce companies such as eBay, Amazon and Google Shopping require companies to use a GS1 GTIN to sell on their websites.

What is the difference between GS1-128 and GTIN 14? ›

The GS1-128 barcode can carry any of the GS1 ID keys, plus information like serial numbers, expiration dates and more. The ITF-14 barcode can only hold the Global Trade Item Number (GTIN) and is suitable for printing on corrugated materials.

Should I use GTIN or UPC? ›

GTINs are essential for international trade as they facilitate smooth transactions, enable accurate product identification, and ensure compliance with country-specific regulations. UPCs, specifically in North America, support seamless retail operations and enable goods to be easily scanned and processed at checkout.

Can GTIN be a barcode? ›

The GTIN describes a family of GS1 (EAN. UCC) global data structures that employ 14 digits and can be encoded into various types of data carriers. Currently, GTIN (Global Trade Item Number) is primarily used within barcodes, but it can also be used in other data carriers such as radio frequency identification (RFID).

What is the purpose of GS1 barcode? ›

GS1 BarCodes: The most well-known and universally recognizable GS1 standard. Businesses and organisations around the world use them to automatically identify products, pallets and places, and manage their supply chains more efficiently.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.